
Regio & Partners
GAIN is actief in de gebieden van GGD Gelderland-Zuid, GGD Gelderland-Midden en deels in het gebied van de GGD Noord- en Oost-Gelderland (gemeenten Bronckhorst, Doetinchem, Montferland en Oude IJsselstreek).
lees meerRegio & Partners
GAIN is actief in de gebieden van GGD Gelderland-Zuid, GGD Gelderland-Midden en deels in het gebied van de GGD Noord- en Oost-Gelderland (gemeenten Bronckhorst, Doetinchem, Montferland en Oude IJsselstreek).
De partners zijn GGD’en, ziekenhuizen, microbiologische laboratoria, verpleeghuizen, huisartsen, gehandicaptenzorg en thuiszorg. Daarnaast werkt GAIN samen met de negen andere zorgnetwerken in Nederland.
Organisatie GAIN
-
De mensen van het programmabureau zorgen dat de projecten goed draaien, beheren de begroting en zijn verantwoordelijk voor de website en nieuwsbrieven. Het team bestaat uit een netwerkcoördinator (Martym Osinga), een projectondersteuner (Marjon Kamp) en een secretaresse/mediabeheerder (Annette Kraaijeveld).
-
De leden van de stuurgroep zijn verantwoordelijk voor de besluitvorming over het activiteitenplan, de voortgang, de prioriteiten en de financiën.
De leden zijn:
- Moniek Pieters, directeur Publieke Gezondheid GGD Gelderland-Zuid (voorzitter)
- Wendy Bosboom, lid raad van bestuur ziekenhuis Rivierenland
- Ronald Hendrikse, medisch directeur Huisartsen Gelderse Vallei
- Karin Reesing, lid raad van bestuur Driegasthuizengroep
- Heiman Wertheim, hoogleraar medische microbiologie Radboudumc (adviserend lid)
- Karin van den Berg, AZO Radboudumc (agendalid)
- Martym Osinga, netwerkcoördinator GAIN (secretaris)
-
Het RCT zorgt voor de uitvoering en coördinatie van de taken van GAIN.
In het RCT zitten de volgende professionals:
- Edmee Bowles, arts-microbioloog Radboudumc
- Simone Krooshof, deskundige infectiepreventie
- Ellen Mascini, arts-microbioloog Rijnstate
- Bert Mulder, arts-microbioloog CWZ
- Jaap ten Oever, infectioloog Radboudumc
- Tamara Platteel, huisarts
- Alma Tostmann, epidemioloog Radboudumc
- Toos Waegemaekers, arts maatschappij en gezondheid VGGM
- Tim Zaagman, apotheker
Historie
Start in 2016
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) startte in 2016 met de regionale aanpak van antibioticaresistentie. Een belangrijk onderdeel daarvan zijn de tien regionale zorgnetwerken ABR. Zij zetten zich in om de krachten regionaal te bundelen om zo antibioticaresistentie te voorkomen. GAIN is één van die netwerken, actief in de regio Gelderland. GAIN staat voor Gelders Antibioticaresistentie en Infectiepreventie Netwerk.
De bestrijding van antibioticaresistentie is op te delen in 3 hoofdlijnen:
- Verbetering van het voorschrijven van antibiotica - om het ontstaan van antibioticaresistentie te verminderen;
- Infectiepreventie – basishygiëne en andere maatregelen om verspreiding van antibioticaresistentie te voorkomen;
- Transmurale werkafspraken – dragerschap van antibioticaresistentie delen binnen de 1e, 2e en 3e lijn om infectiepreventie tijdig te starten.
Verbreding in 2020
De coronacrisis van 2020 heeft laten zien hoe belangrijk infectiepreventie is. Preventie is niet alleen een krachtig middel ter voorkoming van antibioticaresistentie, maar ook voor het terugdringen van virusziekten als COVID-19. GAIN besloot daarom zich in te zetten voor infectiepreventie van alle zorginfecties. Onze ondertitel is toen verandert naar Gelders zorgnetwerk infectiepreventie. De bestrijding van antibioticaresistentie blijft echter een belangrijke pijler.