Infectiepreventie verbeteren Infectiepreventie ziekenhuizen

Als een patiënt BRMO-drager is

Als een patiënt een BRMO-drager is, zijn er een paar stappen die je moet nemen.

lees meer

Als een patiënt BRMO-drager is

Als een patiënt een BRMO-drager is, zijn er een paar stappen die je moet nemen:Informatiefilm voor patiënten die BRMO-drager zijn


Project: Goed Gebruik Handschoenen (GGH)

In het project Goed Gebruik Handschoenen helpen we zorginstellingen met het meten en verbeteren van handschoengebruik. In welke situatie gebruik je nou precies handschoenen? Hoelang mag je ze aanhouden? Wanneer moet je weer nieuwe handschoenen aantrekken? Doe mee met dit project en leer de antwoorden op deze vragen. En wie weet gaat het handschoengebruik zelfs omlaag! Want vaak handschoenen dragen is niet altijd de juiste keuze.

Lees meer

Project: Goed Gebruik Handschoenen (GGH)

Project Goed Gebruik Handschoenen
In het project Goed Gebruik Handschoenen helpen we zorginstellingen zoals ziekenhuizen met het meten en verbeteren van handschoengebruik. Goed gebruik van handschoenen kan voorkomen dat micro-organismen van de ene naar de andere cliënt verspreid worden. Maar in welke situatie gebruik je nou precies handschoenen? Hoelang mag je ze aanhouden? Wanneer moet je weer nieuwe handschoenen aantrekken? Doe mee met dit project en leer de antwoorden op deze vragen. En wie weet gaat het handschoengebruik zelfs omlaag! Want vaak handschoenen dragen is niet altijd de juiste keuze.

Wat is het doel van het project Goed Gebruik Handschoenen?
In dit project bestrijden we de verspreiding van micro-organismen door het handschoengebruik onder zorgmedewerkers verbeteren. Je krijgt een meetinstrument, via een app, om te meten hoe het handschoengebruik nu is. Daarna ga je aan de slag met een toolbox met tips en oefeningen, om het handschoengebruik te verbeteren. Het project bestaat uit een nulmeting, het verbeteren van de resultaten met tools uit de toolbox en een nameting.

handschoen

Voor wie is de toolbox van Goed Gebruik Handschoenen ontwikkeld?
GAIN biedt een toolbox, met tips en oefeningen, om het handschoengebruik te verbeteren. De tools kunnen ingezet worden zodra de uitkomsten van de metingen beschikbaar zijn. Wil of kun je niet deelnemen aan het project, maar wil je wel vrijblijvend aan de slag gaan met toolbox? Vraag deze dan aan via secretariaat@zorgnetwerk-gain.nl.

Hoe gebruik je de toolbox?
Na het uitvoeren van de nulmetingen krijg je inzicht in de zaken die goed of net iets minder goed gaan op de afdeling. Aan de hand van deze uitkomsten kun je een bepaalde tool wel of niet inzetten. Als bijvoorbeeld blijkt dat er nog kennis ontbreekt kan je kiezen voor een e-learning of webinar. Elke zorgmedewerker is anders of heeft net een andere manier van leren. Daarom kun je zelf kiezen welke tool bij jou of de afdeling past en wat haalbaar is. De toolbox helpt je vooral om het gesprek aan te gaan over handschoengebruik. Zo kunnen de tools gebruikt worden tijdens een werkoverleg of koffiepauze of juist opgehangen worden op het toilet of in de koffiekamer. Het doel van de toolbox is niet zozeer dat alles perfect gaat wat betreft handschoengebruik. Een kleine, haalbare stap in de goede richting is óók een stap.

Aanmelden
Deelname aan het project is mogelijk door je via secretariaat@zorgnetwerk-gain.nl aan te melden. Geef hierbij aan of mee wilt doen aan het project Goed Gebruik Handschoenen, Schone Handen Helpen óf beiden. Er is een beperkt aantal deelnemers mogelijk, dus geef je snel op!


Richtlijnen voorschrijven antibiotica

De Stichting Werkgroep AntibioticaBeleid (SWAB) formuleerde landelijke richtlijnen voor antibioticagebruik, bedoeld voor ziekenhuizen en instellingen voor langdurige zorg.

lees meer

Richtlijnen voorschrijven antibiotica

De Stichting Werkgroep AntibioticaBeleid (SWAB) formuleerde landelijke richtlijnen voor antibioticagebruik, bedoeld voor ziekenhuizen en instellingen voor langdurige zorg.

Bekijk hier de richtlijnen.

Richtlijnen infectiepreventie

De werkgroep infectiepreventie van het RIVM publiceerde richtlijnen voor infectiepreventie voor verschillende doelgroepen, waaronder de richtlijn infectiepreventie voor ziekenhuizen.

lees meer

Richtlijnen infectiepreventie

De werkgroep infectiepreventie van het RIVM publiceerde richtlijnen voor infectiepreventie voor verschillende doelgroepen, waaronder de richtlijn infectiepreventie voor ziekenhuizen.

De V&VN richtlijn Zorginfecties staat gepubliceerd op de V&VN website Kwaliteitsstandaard Zorginfecties | V&VN (venvn.nl) .