Home Nieuws NIEUW | De SRI-richtlijnen Isolatie en Handhygiëne & Persoonlijke hygiëne medewerker

15 februari 2024

De SRI-richtlijnen Isolatie en Handhygiëne & Persoonlijke hygiëne medewerker zijn gepubliceerd. Beide richtlijnen geven adviezen voor de medisch specialistische zorg, de langdurige zorg en de publieke gezondheidszorg.

 

1. Richtlijn Isolatie

Wanneer iemand een besmettelijke bacterie of virus bij zich draagt, kunnen er extra voorzorgsmaatregelen getroffen worden om andere patiënten of medewerkers niet te besmetten. In de richtlijn isolatie wordt beschreven wanneer aanvullende infectiepreventiemaatregelen nodig zijn (boven op de algemene voorzorgsmaatregelen),  hoelang de genomen infectiepreventiemaatregelen moeten duren, op welke wijze transmissie van het (veroorzakend) micro-organisme plaatsvindt en welke eisen gesteld worden aan de ruimte waar de isolatiepatiënt verpleegd/behandeld wordt. 

Voor wie is de richtlijn?
De richtlijn is bedoeld voor professionals betrokken bij het opstellen van infectiepreventiebeleid in zorginstellingen en de wijkverpleging.

Eén overkoepelende richtlijn
De zorgdomein specifieke WIP-richtlijnen over isolatie zijn samengevoegd tot één overkoepelende richtlijn isolatie, en is toepasbaar voor de verschillende zorgdomeinen.

De SRI-richtlijn Isolatie vind je hier: SRI-richtlijn Isolatie 

 

2. Richtlijn Handhygiëne & Persoonlijke hygiëne medewerker

Bij het zorgen voor mensen  is het belangrijk dat de uitvoering van handhygiëne en persoonlijke hygiëne op orde is. Door het opvolgen van de afspraken is de kans kleiner dat infectieziekten via een zorgprofessional worden overgedragen naar de patiënt of andere medewerkers.

Voor wie is de richtlijn?
Aangezien handhygiëne en persoonlijke hygiëne generieke onderwerpen zijn waar iedere zorgmedewerker dagelijks mee te maken heeft, is deze richtlijn bedoeld voor zowel zorgprofessionals betrokken bij het opstellen van (kwaliteits)beleid voor infectiepreventie als zorgprofessionals tijdens hun uitvoerende zorgwerkzaamheden in zorginstelling en de wijkverpleging.

Eén overkoepelende richtlijn
De zorgdomein specifieke WIP-richtlijnen over ‘handhygiëne’ en ‘persoonlijke hygiëne medewerker’ zijn samengevoegd tot één overkoepelende richtlijn, die voor de verschillende zorgdomeinen toepasbaar is.

De SRI-richtlijn Handhygiëne & Persoonlijke hygiëne medewerker vind je hier:
SRI-richtlijn Handhygiëne & persoonlijke hygiëne medewerker