Nieuws 210209 Antibioticaresistentie wat weet je ervan
9 februari 2021

Alternatieve tekst

Antibioticaresistentie vormt een bedreiging voor de gezondheid. Simpele medische ingrepen worden dan op termijn weer dodelijk doordat infecties met resistente bacteriën niet meer te behandelen zijn met antibiotica. Nu al overlijden er wereldwijd zo’n 700.000 mensen aan infecties met resistente bacteriën.

Sinds de ontdekking van penicilline door Alexander Fleming in 1928 is ‘het kuurtje’ ingeburgerd als middel tegen infectieziekten. Helaas wordt antibiotica te vaak onnodig voorgeschreven en foutief gebruikt. Een van de oorzaken is dat 70% van de mensen niet weten wat antibioticaresistentie precies is. Daarom biedt Hygiëne Helpt! na de digitale les over corona deze digitale les over antibioticaresistentie aan u en uw leerlingen aan.

Thema 1 gemist? De digitale les over corona vindt u hier.

Alternatieve tekst

 

Alternatieve tekst

In deze les leren de leerlingen:

  • wat bacteriën, virussen en schimmels zijn;
  • waar bacteriën allemaal zitten en hoe snel ze zich delen;
  • hoe het zit met bacteriën op voorwerpen (wat is viezer? Je telefoon of de wc-bril?);
  • hoe hygiëne helpt om verspreiding van bacteriën tegen te gaan;
  • alles over antibiotica;
  • wat antibioticaresistentie is en waarom het gevaarlijk is;
  • wat de leerlingen zelf kunnen doen om te helpen in de strijd tegen antibioticaresistentie;
  • wat bacteriofagen zijn en hoe ze wellicht een bijdrage kunnen leveren aan het probleem van antibioticaresistentie.

Alternatieve tekst

Mogen wij u wat vragen?

Wij maken met veel plezier digitale lessen over allerlei aspecten van hygiëne en het belang ervan. Dit is de tweede les in een serie. Wij zijn erg benieuwd naar uw mening over deze les zodat wij hiervan kunnen leren en de volgende les weer verbeteren. Wij verzoeken u daarom om een korte enquête in te vullen nadat u de les gegeven heeft. Onder de inzenders van de enquête verloten wij 20 exclusieve Hygiëne Helpt! mondkapjes. Alvast hartelijk dank!

Naar de enquête

 

Deze les van Hygiëne Helpt! is mede mogelijk gemaakt door Pfizer. Hygiëne Helpt! is een initiatief van Prof. Eric van Gorp (hoogleraar virologie aan het Erasmus MC), Viruskenner en Stichting Cirion.

Hygiëne helpt! heeft zich ook aangesloten bij een initiatief over gezonde lifestyle. Dit is een idee van Prof. Leonard Hofstra (cardioloog en hoogleraar aan de VU), Prof. Eric Scherder (hoogleraar neuropsychologie aan de VU) en Prof. Eric van Gorp. De inhoud van deze les is mede tot stand gekomen met hun input.