Zelf aan de slag met infectiepreventie
Het zorgnetwerk GAIN wil graag dat alle zorgmedewerkers aan huis goed voorbereid zijn en weten hoe ze besmettingen met resistente micro organismen zoveel mogelijk kunnen voorkomen. Daarom biedt GAIN lesmateriaal aan over basishygiëne in de zorg thuis om zelf aan de slag te gaan met infectiepreventie.
Lees meerZelf aan de slag met infectiepreventie
-
Welkom bij het lesmateriaal over basishygiëne in de zorg thuis. Dit lespakket is in eerste instantie bedoeld als handleiding voor aandachtsvelders infectiepreventie die binnen hun eigen organisatie aan de slag willen met infectiepreventie. Het lespakket is natuurlijk ook te gebruiken door iedereen die aan de slag wil met infectiepreventie. Met dit lesmateriaal kan je zelf het verschil maken!
Het zorgnetwerk GAIN wil graag dat alle zorgmedewerkers aan huis goed voorbereid zijn en weten hoe ze besmettingen met multiresistente micro organismen zoveel mogelijk kunnen voorkomen Met dit lespakket kun je simpele korte lessen geven over de benodigde maatregelen en het belang van hygiëne en infectiepreventie. Samen kunnen we infecties door goede hygiëne voorkomen en een veilige omgeving creëren voor jou en je cliënt. -
Om het lespakket goed te kunnen gebruiken heb je het volgende nodig om er een succes van te maken:
- Een coach die het motiveert en stimuleert; dit kan bijvoorbeeld een aandachtsvelder of senior verpleegkundige zijn.
- Tijd en toestemming van je leidinggevende om de scholingen te volgen, je hebt hier ongeveer 3x een half uur voor nodig.
- Handalcohol en persoonlijke beschermingsmiddelen
- Beschikking over medewerkers accounts voor de serious game Infectionary. Lees meer over hoe je kunt aanmelden voor de game. https://www.ggdtwente.nl/professionals/voor-zorg-en-welzijn/team-infectieziekten/infectionary,-de-serious-game/infectionary,-hoe-kan-ik-meedoen?highlight=WyJpbmZlY3Rpb25hcnkiLCInaW5mZWN0aW9uYXJ5JyIsIidpbmZlY3Rpb25hcnknLCJd
-
Voor zzp’ers die werkzaam zijn in de in de zorg thuis heeft het zorgnetwerk GAIN speciaal een webinar ontwikkeld.
-
Het materiaal bestaat uit verschillende lessen bestaande uit:
- Filmpjes
- het spelen van de serious game Infectionary
- het volgen van modules voor de thuiszorg via Freelearning.nl
- het maken van (team) opdrachten
Iedere les duurt ongeveer 30 minuten. Je kan zelf bepalen welke (deel) lessen je wilt doen en hoeveel tijd je eraan wilt besteden. Daarnaast verwachten we dat iedereen voor les 2 de freelearning of de serious game Infectionary heeft gevolgd. Voor de 2 freelearning modules kan accreditatie worden aangevraagd. Bij het spelen van de serious game Infectionary worden automatisch de accreditatie punten verwerkt in het kwaliteitsregister van de VV&N. Wanneer alle lessen worden gevolgd kunnen 3 accreditatiepunten worden aangevraagd.
-
- De medewerkers in de zorg aan huis leren hygiënisch te werken
- De medewerkers in de zorg aan huis doen kennis op over BRMO en verspreiding van BRMO
- De medewerkers in de zorg aan huis leren hoe je elkaar kunt helpen om hygiënisch te werken
-
Heb je interesse in dit lespakket? Stuur dan een mail met als onderwerp ‘’Lespakket Zorg thuis’’ en met een vermelding van jouw organisatie, naam en mail-adres van de contactpersoon, en een schatting van het aantal deelnemers. Je ontvangt dan binnen een week de digitale lesbrief met toegang tot alle filmpjes, opdrachten en extra materiaal. In de komende periode vullen we deze webpagina verder aan op basis van de actualiteit. Heb je je aangemeld, dan houden wij je op de hoogte als er nieuwe lesmateriaal is toegevoegd.
-
Hier vind je e-learnings en spellen over infectiepreventie, nuttige links met feiten en fabels over handhygiëne, en aankomende activiteiten en webinars voor de zorg thuis.
Zelf aan de slag
- E-learning BRMO in de zorg thuis: over resistente bacteriën en persoonlijke beschermingsmiddelen in de zorg thuis (gratis);
- Infectionary: serious game over infectiepreventie en hygiënemaatregelen voor professionals in de zorg thuis of verpleging (gratis);
- E-learning handhygiëne in de zorg thuis (gratis);
- Praatplaat MRSA/BRMO risico-inventarisatie zorg thuis.
Aankomende webinars en evenementen
GAIN organiseert regelmatig inspiratiebijeenkomsten en webinars rondom infectiepreventie en antibioticaresistentie. Bekijk de agenda en meld je vandaag nog aan. Of kijk bij webinars gemist.
Nuttige websites
Op de volgende websites kan je meer leren over goede handhygiëne en de feiten en fabels hiervan:
- Veelgestelde vragen over handhygiëne (via Zorg voor Beter).
- Feiten en fabels over handhygiëne (via NU.nl).
- Corona in de thuiszorg, hoe ga je hiermee om?
Op de site van Resistentiepreventie vindt je veel ideeën en tools om antibioticaresistentie te verminderen.

Richtlijnen en protocollen infectiepreventie
Voor de meest recente richtlijnen voor basishygiëne en infectiepreventie kun je terecht bij het RIVM. Check daarvoor de hygiëneadviezen voor de zorg thuis. lees meerRichtlijnen en protocollen infectiepreventie
Voor de meest recente richtlijnen voor basishygiëne en infectiepreventie kun je terecht bij het RIVM. Check daarvoor de hygiëneadviezen voor de zorg thuis.
Op Publiek ZIPnet vind je voorbeelden van protocollen, checklisten en beleidsdocumenten. Deze zijn gebaseerd op de landelijk richtlijnen van de Werkgroep Infectie Preventie. Naast algemene hygiëneprotocollen biedt Publiek ZIPnet praktische informatie over hygiënemaatregelen bij cliënten met een infectie of multiresistente bacteriën.
De V&VN richtlijn Zorginfecties staat gepubliceerd op de V&VN website Kwaliteitsstandaard Zorginfecties | V&VN (venvn.nl).
Als een cliënt BRMO-drager is
Je cliënt draagt een bijzonder resistent micro-organisme (BRMO) met zich mee. Houd daarom rekening met een aantal dingen. lees meerAls een cliënt BRMO-drager is
Je cliënt draagt een bijzonder resistent micro-organisme (BRMO) met zich mee. Houd daarom rekening met een aantal dingen:
-
Om verspreiding te voorkomen, is het belangrijk dat je extra hygiënemaatregelen treft. Informeer binnen je organisatie of hier eigen beleid voor is gemaakt.
- Raadpleeg anders de hygiëne adviezen voor de zorg thuis van het Landelijk Centrum voor Hygiëne en Veiligheid. Je vindt hier een apart kopje over BRMO’s en MRSA.
- En dan zijn er nog de volgende informatiefolders van GAIN:
-
Als BRMO-dragerschap ontdekt is, moet de client geïnformeerd worden. De BRMO-casemanager kan hierbij helpen. Geef de patiënt(en) en hun bezoekers ook uitleg over de extra hygiënemaatregelen en het belang van goede handhygiëne. GAIN heeft informatiemateriaal beschikbaar voor cliënten over de verschillende typen BRMO’s.
BRMO algemeen
- Film: Wie zijn de BRMO-casemanagers.
- Informatiefilmpje Wat betekent het voor de patiënt?
- Informatiefolder over antibioticaresistentie en BRMO.
- Informatiefilm over handhygiëne.
MRSA
CPE/ESBL/VRE
-
Informeer andere zorgprofessionals bij behandeling of overplaatsing dat de patiënt drager is van een BRMO-bacterie. Het is belangrijk dat alle betrokken zorgverleners hiervan op de hoogte zijn. Zij kunnen dan gepaste hygiënemaatregelen nemen. Kom je er niet uit? Contacteer een BRMO-casemanager.
Ondersteuning vanuit GAIN
GAIN biedt ondersteuning voor infectiepreventie en antibiotica beleid binnen de zorg thuis. lees meerVoucher voor 24 uur DI
Op basis van de resultaten van een Quickscan Infectiepreventie kan een organisatie binnen de GAIN-regio aanspraak maken op ondersteuning door het zorgnetwerk in de vorm van een voucher om de kosten van inhuur van een deskundige infectiepreventie (DI) te dekken.
lees meerVoucher voor 24 uur DI
Op basis van de resultaten van een Quickscan Infectiepreventie kan een organisatie binnen de GAIN-regio aanspraak maken op ondersteuning door het zorgnetwerk in de vorm van een voucher om de kosten van inhuur van een deskundige infectiepreventie (DI) te dekken. De DI zal ondersteunen bij uitvoering van één of meerdere activiteiten, zoals het oprichten/begeleiding Infectiepreventie Commissie, scholing t.a.v. infectiepreventie, opleiding van aandachtsvelders infectiepreventie, of een infectiepreventie audit.
Achtergrond
Eén van de doelstellingen van het Gelders zorgnetwerk infectiepreventie (GAIN) is het bevorderen van infectie preventie bij organisaties in de ouderen-, gehandicapten en thuiszorg. Op basis van de resultaten van een Quickscan Infectiepreventie kan een organisatie binnen de GAIN-regio aanspraak maken op ondersteuning door het zorgnetwerk. Deze wordt aangeboden in de vorm van een voucher ter waarde van een vast bedrag om de kosten van inhuur van een deskundige infectiepreventie (DI) te dekken. De deskundige infectiepreventie zal ondersteunen bij uitvoering van één of meerdere van onderstaande activiteiten:
- Oprichten/begeleiding Infectiepreventie Commissie;
- Scholing tav infectiepreventie;
- Opleiding van aandachtsvelders infectiepreventie;
- Infectiepreventie Audit.
Meer weten over de DI voucher? Verdere toelichting over dit initiatief staat hier.
Voorwaarden
De DI is gecertificeerd en heeft ervaring in de langdurige zorg en/of gehandicaptenzorg. De voorkeur gaat uit naar een DI die verbonden is aan een afdeling infectiepreventie van een ziekenhuis of GGD in de buurt. Is dit niet mogelijk dan gaat in overleg met het zorgnetwerk gezocht worden naar een DI. Of als een organisatie voorkeur heeft voor een DI dan kan dat ook aangegeven worden.
De voorwaarden en procedure voor de voucherregeling inzet deskundige infectiepreventie zijn hier te vinden.
Aanvraagformulier
Het aanvraagformulier voor de DI voucher is hier. Te vinden. Let hierbij wel op dat u na het invullen van het document u deze opslaat op uw computer en deze naar ons secretariaat toestuurt. Dit kan via secretariaat@zorgnetwerk-gain.nl.